Η σημασία των αντιγράφων ασφαλείας

Δυστυχώς πολλές φορές βιώνουμε την εμπειρία να χάσουμε πολλά δεδομένα (data) που έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή μας ή από βλάβη του υλικού (hard disk) ή από ανθρώπινο λάθος που οδηγεί εκ παραδρομής σε διαγραφή χρήσιμων στοιχείων. Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; 

Δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας αμέσως. Το πρώτο είναι να αξιοποιήσουμε τα αντίγραφα ασφαλείας που διαθέτουμε και το δεύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων από το δίσκο αν φυσικά ο δίσκος μας λειτουργεί ακόμα.

Στην πράξη όμως τα αντίγραφα ασφαλείας που διαθέτουμε δεν είναι ποτέ ενημερωμένα 100% καθώς αμελούμε να τηρήσουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα αντιγράφων. 

Στη δική μου περίπτωση η διαδικασία ανάκτησης μου κόστισε αρκετές ώρες εργασίας και ολοκληρώθηκε σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 90% των δεδομένων που είχαν χαθεί. Ο λόγος φυσικά ήταν ότι τα αντίγραφα ασφαλείας (backup files) δεν ήταν ενημερωμένα πλήρως ενώ και το πρόγραμμα ανάκτησης δεν εξασφαλίζει 100% επιτυχία.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα δωρεάν λογισμικό recuva (https://www.ccleaner.com/recuva) για την ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων. Οδηγίες για τη χρήση του λογισμικού θα βρείτε στον  σύνδεσμο   https://www.howtogeek.com/howto/2216/restore-accidentally-deleted-files-with-recuva
όπως επίσης και στο παρακάτω video


Μετά την εκτέλεση του προγράμματος (free version) είχε ανακτηθεί περίπου το 60% των δεδομένων και όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έλλειπαν τα πιο χρήσιμα στοιχεία. Οπότε στο δεύτερο βήμα έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που έλλειπαν από cd, dvd, memory stick και cloud καθώς αποδείχτηκε ότι το πρόγραμμα λήψης αντιγράφων ήταν αρκετά άναρχο. 
Φροντίζουμε λοιπόν σε κάθε περίπτωση να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες λήψης αντιγράφων καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως φορολογικές ή ασφαλιστικές, η απώλεια των δεδομένων μπορεί να επιφέρει και άλλες νομικές συνέπειες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Eντοπισμός βλάβης motherboard cpu ram με διάγραμμα ροής